Algemene Voorwaarden

Beroepsgeheim

Als BIG-geregistreerde Klinisch Psycholoog – Psychotherapeut ben ik gehouden aan beroepsgeheim. U kunt erop vertrouwen dat er zorgvuldig met uw informatie wordt omgegaan. Alleen behandelaren, betrokken bij uw behandeling hebben toegang tot uw dossier. In de meeste gevallen zal alleen ik dat zijn, in geval van vervanging tijdens ziekte of vakantie zou eventueel op uw verzoek een collega toegang hebben tot het dossier. Ook collega’s zijn gehouden aan het beroepsgeheim. vervanging tijdens ziekte of vakantie zou eventueel op uw verzoek een collega toegang hebben tot het dossier. Ook collega’s zijn gehouden aan het beroepsgeheim.

Uw eigen financiële verantwoordelijkheid

Indien Praktijk Isenia geen contract heeft met u zorgverzekeraar is het belangrijk goed zelf uit te zoeken welk percentage van de behandeling vergoed wordt. Bij Praktijk Isenia bent u zelf verantwoordelijk voor de financiering van de behandeling. Zoals u kunt lezen hanteert Praktijk Isenia daarbij het Nza tarief. Ook wanneer uw behandeling niet volledig vergoed wordt zal Praktijk Isenia het gehele bedrag bij u in rekening brengen.

AVG

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is een nieuwe Europese privacywet. De maatregelen die Praktijk Isenia heeft getroffen rondom het beschermen van uw persoonsgegevens en uw verantwoordelijkheid hierin zijn te vinden in het Privacy Statement. Dit privacystatement legt uit hoe Praktijk Isenia met informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon omgaat, zoals bedoeld in de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg).

Huisarts

Alleen met uw toestemming mag ik informatie verstrekken aan de huisarts/verwijzer of aan een eventuele behandelaar naar wie u bent doorverwezen. Iedere keer als er informatie wordt opgevraagd of gedeeld, wordt hiervoor uw expliciete toestemming gevraagd. Zo weet u altijd welke informatie ik deel met wie en voor welk doel. Als u bezwaar heeft tegen het delen van informatie met uw huisarts, wordt hiervan een aantekening gemaakt in uw dossier. Bij bewaar zal ik geen informatie verstrekken.

Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO)

Wanneer u in therapie gaat is er sprake van een wettelijke overeenkomst met uw behandelaar of therapeut. In de WGBO staat omschreven welke rechten en plichten u als zorgontvanger heeft.

Zorgverzekeraars

Ik ben wettelijk verplicht om een aantal van uw persoons- en behandelgegevens vast te leggen. Een deel van deze gegevens komt ook op de factuur te staan zodat u deze kunt declareren bij uw zorgverzekering. In de gespecialiseerde ggz is dat ook uw diagnose.  Als u hier bezwaar tegen hebt, kunt een privacyverklaring ondertekenen. Dat is een formulier waarmee u aangeeft dat de diagnose niet mag worden doorgegeven aan uw zorgverzekeraar. Op declaraties hoef ik dan niet de behandeldiagnose niet te vermelden. Voor sommige behandelingen hebt u -op grond van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering- alleen recht op een vergoeding als uw zorgverzekeraar hier vooraf toestemming voor heeft gegeven. Dit wordt ook wel een machtiging genoemd. In die gevallen kan de zorgverzekeraar ons om informatie vragen over de diagnose. Als u bezwaar heeft tegen deze informatieverstrekking, kunt u dit kenbaar maken door het ondertekenen van een privacyverklaring. Dit kan wel tot gevolg hebben dat uw zorgverzekeraar geen machtiging geeft en dus dat de behandeling niet wordt vergoed.

privacy verklaring voor het niet delen van gegevens

In de GGZ bestaat de verplichting tot vermelding van de diagnose (code) op de factuur, de zorgzwaarte en de zorgvraagtypering. Hier is vanuit het oogpunt van privacybescherming bezwaar tegen aangetekend. Dit heeft geleid tot de zogenaamde privacyverklaring. De cliënt moet hiervoor een door de NZA opgestelde privacyverklaring ondertekenen bij de behandelend psycholoog of psychotherapeut. Een kopie van deze privacyverklaring moet worden bewaard in het dossier en beschikbaar worden gesteld aan de zorgverzekeraar wanneer hierom wordt gevraagd. Vervolgens kan de therapeut declaraties bij de zorgverzekeraar indienen zonder daarop informatie te vermelden die verwijst naar de diagnose. Indien u gebruik wilt maken van deze regeling vermeld dit dan bij de intake. Tijdens de intake zal nogmaals worden uitgelegd welke gegevens Praktijk Isenia bewaard en welke waarheen worden verstuurd. 

Visitatie

Als onderdeel van mijn lidmaatschap van de Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) zal er eens in de vijf jaar een visitatie plaatsvinden. Hierbij wordt onder andere gekeken naar zaken als de cliëntendossiers, kwaliteitsbewaking, facturatie en de informatievoorziening op mijn website. In het voorjaar van 2024 is de praktijk gevisiteerd, de LVVP heeft het visitatiecertificaat aan mijn praktijk toegekend (geldigheid 5 jaar; tot en met 31 december 2029).

Intervisie, supervisie of consultatie

In het kader van intervisie, supervisie of consultatie maak ik alleen gebruik van gegevens waaruit uw identiteit niet af te leiden is.

Derden

Mochten andere personen of instanties informatie vragen over uw behandeling, dan ben ik niet verplicht die te geven. Ik heb er in ieder geval uw gerichte toestemming voor nodig en zal vooraf met u doornemen om welke informatie het gaat en voor welk doel deze wordt gebruikt. Denk aan een verzoek van een bedrijfsarts, een arbeidsongeschiktheidsverzekeraar of een letselschadeverzekeraar. Als u mij toestemming heeft gegeven, dan maak ik daarvan een notitie in uw dossier. Bij bezwaar zal ik de informatie niet verstrekken. Vanuit mijn rol als (voormalig) behandelaar mag ik alleen feitelijke informatie geven, zoals gegevens over de diagnose en de duur van de behandeling. Ik mag bijvoorbeeld geen verwachtingen of vermoedens uitspreken noch oordelen geven voor een ander doel dan een zorgdoel, bijvoorbeeld een materieel of juridisch doel. Ook als u toestemming geeft om informatie aan een derde te verstrekken, moeten ik daarnaast een eigen afweging maken of dit gezien mijn beroepsgeheim geoorloofd is. Ik kan dan alsnog besluiten om geen informatie te verstrekken als dit naar mijn oordeel de behandeling kan tegenwerken of schadelijk voor u kan zijn. Meer hierover kunt u lezen in de richtlijn voor gezondheidsverklaringen van de LVVP.

Bewaartermijn van uw dossier

Als uw behandeling is afgerond, wordt uw dossier (ten minste) 20 jaar bewaard. Als u uw dossier wilt laten vernietigen dan kan de bewaartermijn korter zijn.